

HÅLLBARHET I PRAKTIKEN
10 ÅR PÅ TURNÉ VÄRLDEN ÖVER
Ett decennium på turné med JesterCrew
Idag är hållbarhet ordet på allas läppar och även om forskningen kring material, återvinning och produktionstekniker går framåt, finns det fortfarande inget effektivare sätt att minska sin miljöpåverkan än att minska sin konsumtion. Om du kan använda en produkt dubbelt så länge, har du halverat produktens miljöpåverkan, något som gör kvalitet och livslängd extremt viktigt. Med andra ord, lång hållbarhet = hållbarhet. På Blåkläder älskar vi en bra berättelse där kvaliteten på våra produkter sätts på prov. Som när det legendariska roadcrew-teamet för In Flames, känt som JesterCrew, hörde av sig då de behövde nya arbetskläder ..efter 10 år!
2015 inledde Blåkläder ett samarbete med det legendariska roadcrew-teamet för In Flames, även känt som JesterCrew. Blåkläder försåg teamet med arbetskläder som skulle stå pall för deras intensiva och ofta oförutsägbara arbetsscheman och gjorde dessutom dokumentärserien Build it up, tear it down i tre delar där tittarna fick en inblick i arbetet som pågår bakom scen. Nu, nästan ett decennium senare, hörde Paddi från JesterCrew av sig till Blåkläder med en förfrågan om nya arbetskläder. Konstant turnerande, slitande, resande och problemlösande sätter av naturliga skäl sina spår, både i människorna i JesterCrew och de kläder dem bär. Vi på Blåkläder tyckte att det var ett perfekt tillfälle att ta en pratstund med teamet och reflektera över hur både deras arbete och Blåkläders plagg har klarat tidens prövningar.

Genom åren har JesterCrew blivit en sammansvetsad enhet av tekniker och produktionsexperter. Kärnteamet består av sju personer som alltid är med, men beroende på produktionens storlek kan det behövas ytterligare folk för ljus, ljud, chaufförer och produktion samt scenansvariga. Greg Winn – gitarrtekniker och scenchef, Patrick ”Paddi” Krause – ljudtekniker och Paulo ”Fish” Baptista som är ansvarig för bandets gitarrer, var alla med 2015 och har tillsammans arbetat med In Fames under 45 ackumulerade år. Och trots den vanligtvis höga personalomsättningen i musikindustrin är det många i JesterCrew varit med i nästan 30 år.
”Sex av sju som var med när vi gjorde dokumentären hänger fortfarande i”, säger Paddi.
Turnélivets utmaningar
Livet på vägarna kommer med sina egna unika utmaningar, från den fysiska belastningen det innebär till de ständiga problem som måste lösas för att showerna ska rulla på smidigt.
”Varje dag är annorlunda,” förklarar Greg. ”Ett ställe kan ha krångliga lastkajer, medan ett annat kan ha strikta bullerregler. Och så är det vädret – heta arenor, kalla utomhusfestivaler. Det är en konstant balansgång.”
Dessutom innebär jobbet ett ständigt resande och långa, krävande arbetsdagar. Greg uppskattar det till mellan 150–200 resdagar varje år. Under det senaste decenniet har teamet satt upp shower i nästan varje hörn av världen – Europa, Nord- och Sydamerika, Asien, Australien och Afrika.
”Vi har förmodligen gjort över 700 shower de senaste tio åren,” säger Greg, vilket understryker det intensiva tempot i deras arbete.
Med så många spelningar i bagaget vet alla vikten av god planering. Om allt går enligt plan, kan de vara showklara på 3-4 timmar, men självklart det är ju inte alltid så enkelt. Även med den bästa planeringen kan saker och ting fortfarande gå fel.
”Vi hade en show en gång där halva utrustningen inte fungerade,” minns Paddi med ett skratt. ”Vi svettades floder, försökte allt för att fixa det, och på något sätt lyckades vi. Men det är de dagarna som testar din uthållighet.”



Fish, som ansvarar för bandets gitarrer, instämmer och beskriver jobbet som en balansakt mellan tekniska och personliga utmaningar.
”Allt måste fungera perfekt inför varje show, och om något går fel måste vi kunna lösa det snabbt,” säger han.
Trots pressen älskar han sitt arbete och får en adrenalinkick varje gång det är dags för spelning. Och passionen för jobbet är något som tydlig lyser igenom hos dem alla tre. Stoltheten av att vara en del av varje framgångsrik show och se reaktionerna och leendena hos publiken, alla nya platser och möten med människor, sammanhållningen, liksom kärleken till musiken.
”Jag är ingen bra gitarrist själv, men att arbeta med gitarrer ger mig en otrolig tillfredsställelse. Att bidra till en lyckad show ger en känsla som inte går att slå”, säger Greg.

Ett tufft jobb underlättat av slitstarka kläder
Bland alla nya utmaningar och oförutsedda situationer JesterCrew stött på de senaste tio åren, har en sak varit konstant; deras arbetskläder. Medlemmarna i JesterCrew tillbringar hela sina arbetsdagar i Blåkläder, och det av en god anledning.
”Vanliga kläder skulle aldrig klara av kraven i det här jobbet,” säger Paddi. ”Jag har använt mina Blåkläder-byxor i tio år, och de håller fortfarande.”
För teamet är arbetskläder inte bara en uniform – det är ett verktyg som hjälper dem att utföra sina krävande arbetsuppgifter.
”Saken med arbetskläder är att de är designade för arbete,” konstaterar Greg. ”Vanliga kläder är inte gjorda för att klara påfrestningarna med turnerandet, och de är generellt mindre bekväma under långa perioder. Arbetskläder prioriterar funktion, och det är vad vi behöver.”
Fish håller med.
”Jag gillar hur det blir en del av din rutin. Du vet exakt var allt finns i fickorna, vilket är avgörande när tiden är knapp.”

Det faktum att många av teamets medlemmar fortfarande bär samma Blåkläder-plagg idag som för tio år sedan säger en del om klädernas slitstyrka.
”De har visseligen blivit lite blekta,” säger Greg, ”men inga revor, inga sömmar som gått sönder. Efter långt över 1 000 dagars användning är det imponerande.”
I en bransch där saker ständigt förändras är det tryggt att veta att vissa saker – som hållbarheten hos ett välgjort plagg – förblir desamma. Här är till ytterligare ett decennium av hårt arbete, fantastiska shower och Blåkläder-utrustning som är redo för vad som helst.
”Vi hade inte kunnat vara mer nöjda. Vi ser fram emot ytterligare tio år med Blåkläder”, säger Paddi.
"De har visseligen blivit lite blekta, men inga revor, inga sömmar som gått sönder. Efter långt över 1 000 dagars användning är det imponerande."
- Greg Winn, gitarrtekniker och scenchef