INTO ETERNITY

För oss i kalla Norden har solen en speciell betydelse, den ger oss kraft och energi, något som vi tagit tillvara på och spridit ut till alla delar av vår världsomspännande organisation.
Varje år producerar Blåkläder flera miljoner plagg och omkring hälften av plaggen produceras i våra fabriker. I dagsläget kommer närmare hälften av elen i sömnadsproduktionen från solenergi. Det betyder att 50% av symaskinerna drivs av solen. Men vi nöjer oss inte med det. Solenergi är inte bara miljösmart utan även kostnadseffektivt – vi kallar det sun-win.

För oss handlar hållbarhet inte bara om färdiga plagg utan vägen dit. Att göra det man kan för att tillverka hållbart är en av våra insikter efter 60 år i branschen.
Därför arbetade vi länge med hur vi genom minskad energiförbrukning skulle kunna bibehålla våra höga krav på kvalité.

Solen som naturlig energikälla var helt enkelt en lysande idé. Förutom solcellerna som driver fabrikerna är taken i produktionen utrustade med kupoler för ljusinsläpp, så kallade Prismatic Skylights. De släpper in naturligt solljus i lokalerna samtidigt som värmen och UV-strålningen stannar på utsidan. Automatiska sensorer aktiverar en LED-belysning när det är molningt eller mörkt ute.
Resultatet är minskad elförbrukning och en ljusare samt mer trivsam arbetsplats.

Med en modern solcellspark kan vi utvinna dubbelt så mycket energi som för bara tio år sedan, därför var beslutet enkelt. Vi fortsätter att expandera med förnybar el som framtida energikälla.
Det är också en viktig markör i vår strävan mot att bli den mest hållbara globala aktören på marknaden – nu och i framtiden.

”Vi lutar oss inte tillbaka utan tar fullt ansvar för vårt löfte om att bli lite mer hållbara varje dag!”

Anders Carlsson, VD Blåkläder