
VÅRA UTMANINGAR
Vi är stolta över det företag Blåkläder är – och vill vara – men helt ärligt, det är ett arbete som aldrig blir färdigt. Att producera arbetskläder innebär många svåra uppgifter och val. Vissa utmaningar jobbar vi hårt med att fixa. Här berättar vi om dem.
FOKUS PÅ FRAMTIDEN
ATT FÖRÄNDRA EN HEL INDUSTRI - VEM GÖR DET?
Eftersom ingen textiltillverkning är helt hållbar och ingen hållbarhetsmärkning täcker ett plaggs påverkan under hela dess livslängd – än – är vi många som fortfarande har en del att göra. Som inköpare, användare och inte minst vi klädtillverkare. Men vem börjar och hur gör man? Här är några tips.
Inköpare – ställ frågor och kräv att klädtillverkaren effektivt kan påverka hållbarheten i hela värdekedjan. Nöj dig inte med enkla förklaringsmodeller eller märkningar utan verifiering. Fråga om klimatpåverkan kan minimeras och hur livslängden kan maximeras. Det säger mer än mängden återvunnen polyester eller förenklade beräkningar av klimatavtryck.
Användare – välj hållbar produktion även om det på kort sikt både blir dyrare och krångligare. Kvalitet lönar sig i längden. Och lågpriskulturen handlar egentligen bara om att flytta kostnader så att arbetare, samhällen och planeten får bära kostnader som borde tas av företag och slutanvändare. Hållbara val kan kosta mer – men är de verkligen dyrare om de sparar på både planeten och människorna?
Klädbranschen – behåll makten över viktiga beslut. Delegera inte saker som materialinköp, arbetsmiljö och energianvändning helt till underleverantörer. Varje klädföretag kan kanske inte äga all sin produktion men alla kan se över hållbarheten i hela leverantörsledet. Det borde vara hygien.
KONTROLL
STÄRKA MATERIALLEVERANTÖRER I HÅLLBAR OMSTÄLLNING
En av våra utmaningar är att få alla våra materialleverantörer att ställa om till en mer hållbar produktion. Vi har kommit en bra bit, men det finns fortfarande delar vi kan påverka, och vi ser det som vårt ansvar att aktivt stötta dem i omställningen. Samtidigt måste vi säkerställa att våra partnerskap lever upp till våra högt ställda krav – och när det inte går, kan vi behöva söka nya lösningar.
Blåkläder arbetar med ett begränsat antal noggrant utvalda materialleverantörer. Flera av dem har vi jobbat tillsammans med så länge som 15-30 år. En uppenbar fördel är att vi kan utvecklas tillsammans och dela kunskap. Men hållbarhetsarbete kan vara både dyrt och svårt, och det är en omställning som kräver stora investeringar, vilket de flesta inte har råd att göra i en handvändning.

Vi vill därför bidra till att fler materialleverantörer växlar upp sitt hållbarhetsarbete. Genom att vara en viktig och lojal kund är vi ofta i en bra position att ställa högre krav. Vi har redan sett positiva förändringar, även om vi vet att resan fortfarande är lång. Det är en framgångsfaktor i våra partnerskap.
KEMIKALIER
UTFASNING AV PFAS
För att skydda den som arbetar i rejält hårda miljöer – där eld, extrem värme, stänk av kemikalier och olja är vardag – behövs extra tåliga arbetskläder. I dag är enda sättet att skapa tillräckligt säkra plagg ofta att ge kläderna en behandling med kemikalier som kan vara farliga om de hamnar i fel miljö. Då behöver vi gå balansgång mellan nytta och risk.
Från och med 2025 produceras ingen ny PFAS i Blåkläders värdekedja.
Kemikalieanvändning spelar en viktig roll i att göra våra plagg trygga, men vi vill varken skada natur eller människor. När nyttan av en behandling inte är tillräckligt stor för att väga upp risken, fasar vi ut det ämnet helt. Därför utvärderar vi hela tiden hur vi kan hålla andelen kemikalier till ett absolut minimum. Svårare blir det när skyddet kemikalierna ger inte går att få till på något annat sätt.
PFAS
Fluorkarboner eller PFAS, är kemikalier som används för att ge kläderna avvisande egenskaper som skyddar bäraren från vätskor, oljor och fett. Men PFAS har giftiga egenskaper och skadliga effekter på miljön, djurlivet och människors hälsa. När de väl applicerats på ett textilmaterial kan de varken brytas ner eller tvättas ur. Därför kallas de även evighetskemikalier.
Det finns redan i dag bra sätt att få kläderna vattenavvisande – men för att kunna skydda mot lösningsmedel, oljor och fett saknas fortfarande bra ersättare till dagens kemikalier.

2024 fattade vi det viktiga, men komplicerade, beslutet att helt fasa ut PFAS ur vår produktion. Det innebär att ingen ny PFAS kommer att köpas och sättas i omlopp. De av våra kläder och tyger som redan är tillverkade med PFAS kommer säljas tills lagret är slut.
De är inte skadliga att bära och att kasta dem vore en enorm utsläppskostnad. Det är det sista vi vill.
Men vad gör vi sen? Utfasningen av PFAS inom arbetsklädesindustrin kommer under en tid leda till en minskning av både skydd och plaggens livslängd. Det är inte bra, men vi är många som jobbar för att hitta en lösning. Och det är enda rimliga vägen att gå.