Let's change it!

Bara för att din kropp förändras när du är med barn ska du inte behöva sluta jobba. Därför förändrar Blåkläder nu förutsättningarna för alla gravida inom bygg- och hantverksbranschen. Let’s change it!


Att vara gravid inom bygg- och hantverksbranschen har inte alltid varit helt lätt, åtminstone när det har kommit hur man ska klä sig när magen börjar växa. Men nu förändras allt. Blåkläder genomsyras av en kultur där man alltid ser möjlighet till förbättring. Vi på Blåkläder slutar aldrig utmana sig själva och branschen i stort – vilket
gravidbyxan är ett väldigt slående exempel på. Vi vågar och vill förändra förutsättningarna för alla gravida inom bygg- och hantverksbranschen till det bättre. Let’s change it!

När Blåkläder i början av 2019 gick ut med att man med hjälp av gravida kvinnor över hela världen skulle ta fram gravidbyxan så överträffade intresset och engagemanget alla högt ställda förväntningar.

Så många som 2500 gravida hantverkskvinnor ansökte om att bli testpilot av Blåkläders nya gravidbyxa. Intresset bevisar inte bara behovet av en just sådan här byxa på marknaden, det visar också på att kvinnorna i branschen är en engagerad målgrupp som är viktig för framtiden.

- En hantverksbyxa för gravida ska passa en kropp i förändring, vilket är ett gediget arbete när man vägrar tumma på passform och kvalitet. Vi vill ta fram en byxa som verkligen är skräddarsydd för målgruppen och därför är feedbacken vi fått från testpiloterna ovärderlig, säger Rose-Marie Näsström, produktutvecklare på Blåkläder.

Elin Fagerlind jobbar som elektriker och var en av de utvalda testpiloterna som prövade gravidbyxan. Hon har under flera år följt frågan om arbetsbyxor för gravida i gruppen ELqvinnorna på Facebook, där diverse speciallösningar för växande magar diskuterats. När möjligheten kom att testa och utvärdera en gravidbyxa för branschen så ville Elin direkt hjälpa till.

- Ju fler hinder som undanröjs för kvinnor i branschen desto bättre, säger Elin. Jag gav konkreta förslag på flera uppdateringar som Blåkläder nu genomfört på byxan. Det är kul att de har lyssnat och gör det på riktigt, avslutar hon.

Från start kommer gravidbyxan i två modeller, varselbyxa och servicebyxa. Byxorna har en neutral design och är helt i stretch. Gravidbyxan kommer i fem storlekar, XS-XL, och varje storlek har en förlängningsfunktion för att även passa kvinnor med längre ben. Den kommer att finnas att köpa i början av 2020.